• Baba-mama kör 2017

  Baba-mama kör 2017

 • Konfirmáció 2017

  Konfirmáció 2017

 • Szeretethíd 2017

  Szeretethíd 2017

 • Csónakázás 2017

  Csónakázás 2017

 • Berekfürdő 2017

  Berekfürdő 2017

 • Húsvéti szivárvány

  Húsvéti szivárvány

 • Templom

  Templom

 • Gyermekhét 2017

  Gyermekhét 2017

 • A Biblia vándorúton

  A Biblia vándorúton

 • Zenekari szolgálat 2016

  Zenekari szolgálat 2016

 • Bárka

  Bárka

 • Régi harangláb

  Régi harangláb

 • Gitártábor

  Gitártábor

 • Gyermek tábor

  Gyermek tábor

 • Berekfürdő 2016

  Berekfürdő 2016

 • Hintázók

  Hintázók

 • Templom

  Templom

 • Pünkösdi családi nap 2016

  Pünkösdi családi nap 2016

 • Fiatal felnőttek 2014

  Fiatal felnőttek 2014

 • Házi bibliakörösök 2016

  Házi bibliakörösök 2016

 • Ifi

  Ifi

 • Gyermekhét 2016

  Gyermekhét 2016

 • Gyülekezeti csoportkép 2016

  Gyülekezeti csoportkép 2016

 • Székelykapu

  Székelykapu

 • Játszótér építők 2016

  Játszótér építők 2016

Textus: Zsoltárok 1.

2018.05.13.

Siker, vagy kudarc?

Tiszanagyfalui Igehirdetések

 

 

Textus: Zsoltárok 1.

 

2018. május 13. Konfirmáció

 

 

Siker, vagy kudarc? Kedves gyülekezet, kedves konfirmandusok, az élet sokféle helyzetében ez a kérdés. Siker, vagy kudarc? Amikor kb 13 évvel ezelőtt még pelenkás gyerekekként kúsztatok szüleitek szeme láttára, és megpróbálkoztatok a talpra állással és a járással, ez volt a kérdés. Siker, vagy kudarc? Sikerül-e talpra állni, vagy még húzzátok az időt, és hason csúszva közlekedtek?

De kicsit komolyabbra fordítva a szót, most, amikor lassan befejezitek az általános iskolát, újra ez a kérdés. Sikerült-e úgy teljesíteni a tanulmányokat, ahogyan azt terveztétek, sikerült-e felvételt nyerni az általatok kiszemelt középiskolába, vagy lusták voltatok, és nem teljesítettetek olyan jól, mint amilyen jó képességeitek vannak?

De később is ez lesz a kérdés. Sikeresek lesztek, vagy kudarcokat fogtok átélni? Amikor majd elvégzitek a középiskolát, mi lesz a cél? Az, hogy éppen csak átcsusszanjatok, hogy görbüljön az a jegy, vagy szeretnétek megalapozni jövőtöket, későbbi munkahelyeteket, és életeteket?

És persze kapcsolataitok terén is elő fog kerülni ez a kérdés. Siker, vagy kudarc? Megtaláljátok-e az igazit, és ha igen, készek lesztek-e egész életeteken át szeretni őt? Egészségben, betegségben, jóban és rosszban? Vagy ti is úgy lesztek vele, mint manapság sokan, hogy ha nem elég jó már a társ, akkor inkább lecserélitek? Sajnos, a mai világban már több a kudarcba fulladt házasság, mint a sikeres. Vajon a ti házasságotok, a ti családi életetek milyen lesz?

Siker, vagy kudarc? Kedves konfirmandusok, kedves gyülekezet! Pontosan erről beszél a mai napra kijelölt első zsoltár. Dávid, aki leírta ezeket a sorokat, kétféle emberről beszél. Először elmondja, hogy mitől lesz sikeres és boldog valaki, aztán pedig arról is beszél, hogy hogyan fullad kudarcba az emberi élet. Nézzük meg ezt a két utat.

 

 1.      Az első leírás a sikeres, boldog emberről szól. Ahhoz, hogy ilyen emberek lehessünk, két dologra kell figyelnünk. Először azt mondja Dávid, hogy az ilyen ember nem jár a bűnösök útján. Vagyis elkerüli azt, ami nem tetszik Istennek. Ti is tudjátok, kedves fiatalok, milyen sok veszély leselkedik rátok. Eddig is találkoztatok már különböző bűnökkel, és bűnben élő emberekkel, de ezt követően, az új helyzetben még inkább ki lesztek szolgáltatva a gonosznak. Támad rátok az interneten keresztül, a különböző függőségek kialakulásával, támad azzal, hogy kevés egészséges családmintát láthattok környezetetekben, támad majd az új haverok által, akik talán olyan dolgokba is bele akarnak majd rángatni, amikbe sose akartatok belemenni. Ha nem léptek a bűnösök útjára, akkor mindezt elkerülhetitek.

         Fontos azonban leszögezni azt is, hogy a sikerhez, a boldog élethez nem elég az, hogy nem léptek rossz útra. Talán emlékeztek még arra a kis videóra, amelyet valamelyik évben megnéztünk a hittanórán. A film címe az volt, hogy jóság mérő. Volt egy mérleg, amelyre mindenkinek rá kellett állnia, és ott dőlt el, hogy az illető a mennybe, vagy a pokolba ment tovább. Biztosan emlékeztek, hogy nem az ment be a mennyországba, aki jó volt, aki nem követett el túl nagy bűnöket élete során, hanem az, aki kapcsolatban volt Jézussal. Dávid ezt úgy fogalmazza meg ebben a zsoltárban, hogy boldog az az ember, aki az Úr törvényében gyönyörködik, és arról elmélkedik éjjel-nappal. Vagyis szükség van arra is, hogy kapcsolatban legyetek Istennel. Elővegyétek az Úr törvényét, vagyis olvassátok a most ide készített új Bibliátokat, és engedjétek, hogy Isten megszólítson általa benneteket. Ezt lehet megtapasztalni a gyülekezet közösségében is, vagy az ifiben is, ha járni fogtok, hiszen ott is Istenről szoktunk beszélgetni, és aki jár, az idővel szorosabb kapcsolatba kerülhet vele.

         Ha tehát kerülitek a bűnt, az Istennek nem tetsző dolgokat, és keresitek Isten vezetését a Bibliában, a közösségben, akkor, ahogy Dávid írja, idejében gyümölcsöt fogtok teremni, sőt, azt mondja, hogy az ilyen embernek minden sikerül, amit tesz.

 

 1.      De mi van akkor, ha a másik utat választjátok? Azt mondja a zsoltár, hogy a bűnösök olyanok, mint a pelyva, amit szétszór a szél. Ha a bűnben fogtok élni, össze-vissza fog fújni benneteket a szél. Egyszer erre mentek, aztán egy másik irányba, belefogtok ebbe is, abba is, de sehol nem fogjátok igazán boldognak érezni magatokat. Talán lesznek pillanatnyi élvezetek, de majd jön a következő kijózanító nap, jön az ébredés, és a bűnök gyűrűző következményei. Másrészt, amikor majd az ítéletkor meg kell állnotok Isten előtt, szégyenkezni fogtok. Ki fog derülni minden bűnötök, és mivel nem kerültetek kapcsolatba Istennel, kárhozatra juthattok. Így mondja Dávid a zsoltárban: A bűnösök útja semmibe vész. Sőt, még csak nem is a semmibe, mert életünk végén nem szűnünk meg létezni, nemcsak úgy a semmibe megyünk, hanem ha nem Isten útján jártunk, akkor örökké a kárhozatban, a pokolban leszünk. Azt pedig egyikőtök számára sem javasolnánk.

         A döntés rajtatok áll. És kedves testvérek, ez mindnyájunk számára érvényes. Dönthetünk, és döntenünk kell. Boldog életet szeretnénk, amelyben elkerüljük a bűnös utakat, és keressük az Istennel való kapcsolatot, vagy kudarcba, kárhozatba fulladó életre vágyunk, amelynek semmi célja, és értelme nincsen?

         A konfirmáció egy olyan alkalom, amikor arról adtok számot, hogy néhány dolgot, néhány információt megtanultatok a hitről, a keresztyén életről. De ez még nem elég. Ez csak egy apró, de fontos lépés azon az úton, amelyen kapcsolatba kerülhettek Istennel, és az ő gyermekei lehettek.

         Mi, a gyülekezet tagjai, azért vagyunk itt hétről hétre, mert mi már Isten mellett döntöttünk, és szeretnénk, ha neki tetsző lenne az életünk. Mi is élünk át próbákat, hordozunk terheket, de azt tudjuk, hogy az Úr Jézus érdeméért már örök életünk van. És ez a lehető legnagyobb siker az életben. Nem mi harcoltuk ki, de mi fogadtuk el, amikor átadtuk az életünket Istennek.

Siker, vagy kudarc? Kedves testvérek, kedves fiatalok, Isten sikeres, boldog életre, és örök életre hív mindnyájunkat. De az, hogy mi melyik útra lépünk, csak rajtunk áll. Hát arra bátorítunk titeket, hogy válasszátok a boldog ember útját, aki Isten kegyelméből él napról napra, és aki földi évei végén az örök életben folytatja útját. Ámen.

 

vissza

Kapcsolat

Andrássy Gergely lelkipásztor

Cím: 4463, Tiszanagyfalu, Szabadság út 23.

Mobil: +3630/288-5314

Harangozás: Balogh Zsolt

Cím: 4463, Tiszanagyfalu,Hunyadi u. 25.

Mobil: 0630/3433-841

tiszanagyfalu@reformatus.hu

web: reftiszanagyfalu.hu

Adószám: 19858485-1-15

Számlaszám: Tiszanagyfalui Református Egyházközség, 68500012-15000329-00000000